Cropped3

Please select your page

Dans- en bewegingstherapie

Een dikke boom begint als een teer twijgje. Een bergbeklimming begint met een stapje.Lao-Tse, Chinees filosoof

Soms combineer ik de Mesologie met Dans- en Bewegingstherapie voor een optimaal resultaat. Mensen ervaren dit als krachtig en helend en ik zie dat het (sneller) effect heeft. 

Wat is Dans- en Bewegingstherapie?

Dans- en bewegingstherapie is een ervarings- en lichaamsgerichte vorm van therapie waarbij dans en beweging wordt ingezet om een veranderingsproces op gang te brengen. Het is een manier om je authentieke zelf te ervaren. Nieuwe ervaringen worden eigen gemaakt en geïntegreerd in het lichaam. Dit heeft effect op het psychisch, lichamelijk, emotioneel en spiritueel wel-voelen. Een proces van persoonlijke bewustwording en groei wordt in beweging gezet.

Hierdoor kunt u meer ruimte en vrijheid ervaren in uw dagelijks leven, en kunt u opnieuw het gevoel van vreugde, opluchting, ruimte, vertrouwen en een comfortabel lichaamsgevoel terug krijgen.  

Hoe werkt Dans- en Bewegingstherapie?

Klachten zijn terug te zien in het lichaam en de beweging. Dit betekent dat je ook via het lichaam en de beweging klachten kunt herleiden, ze kan verminderen of opheffen. In het Westen hebben we vaak een 'verkrampte' relatie met ons lichaam. We hebben geleerd ons lichaam af te scheiden van onze persoonlijkheid; we voelen ons niet meer thuis in ons lichaam. Soms schamen we ons zelfs voor ons lichaam of de manier waarop we dansen of bewegen. Door het lichaam in beweging te zetten kunnen blokkades, oftewel vastzittende, veelal niet onderkende emoties, loskomen. Emoties waar we zelf soms geen weet van hebben, en zelfs weerstand tegen voelen. Als we meer bewust worden, kunnen we (weer) in contact komen met onze mogelijkheden.

Binnen dans- en bewegingstherapie krijgt u zicht op uw gedrag, uw valkuilen, uw gevoelens, uw lichaam en uw lichaamssignalen. U leert uw mogelijkheden en beperkingen kennen waardoor u een realistischer beeld kunt vormen over hoe u uw leven actief vorm wilt en kunt geven. Door heel direct met uw lichaam en de beweging te werken komt u snel in contact met uw gevoel en emoties. Door u hiervan bewust te worden, kunt u ze leren accepteren, ze uiten en waar nodig verwerken. De behandeling richt zich op het heden, op dat wat hier en nu te zien is en ervaren wordt, maar er kan ook gewerkt worden met situaties uit het verleden.

Elke dans- en bewegingstherapie is een individuele unieke aangelegenheid en wordt afgestemd op uw behoefte en uw (hulp)vraag. De therapie is er uiteindelijk op gericht om u te helpen uw leven op een persoonlijke en creatieve (nieuwe) manier vorm te geven en dit te gaan ervaren in uw dagelijkse leven. Dit kan individueel en in groepsverband.

Voor wie is Dans- en Bewegingstherapie geschikt?

Het is geschikt voor behandeling van o.a.: lichamelijke klachten, onzekerheid, angst- en spanningsklachten, depressieve klachten, stress en burn-out, een disbalans in denken en voelen, grenzeloosheid, verslaving, overgewicht en eetstoornissen, onvoldoende weerstand en weerbaarheid, relatieproblematiek, trauma en rouwverwerking.

Binnen dans- en bewegingstherapie staat het doen en ervaren centraal. Daarmee is het zowel een geschikte therapievorm voor mensen die verbaal sterk zijn, als ook voor mensen die gemakkelijker non-verbaal ervaringen opdoen. De therapie is, met de nodige aanpassingen, geschikt voor alle leeftijden, van jong tot oud. Dans- of sportervaring is absoluut niet nodig en ook voor mensen met een fysieke beperking is deze vorm van therapie mogelijk.

Hoe is een danstherapeut opgeleid?

Aan de vierjarige opleiding Dans- en Bewegingstherapie krijg je les in o.a. de volgende vakken:

  • Laban Movement Analyses (LMA) en Bartenieff Fundamentals
  • Authentic Movement
  • therapeutische vaardigheden: gesprekstechnieken, psychotherapie en groepsdynamica
  • psychopathologie en anatomie
  • bio-energetica
  • dramatherapie

Hoe ziet een individuele therapiesessie er uit?

Ik begin altijd met een vrijblijvend intakegesprek waar we elkaar leren kennen en waar ik u informeer over mijn werkwijze. Hierbij kijken we of dans- en bewegingstherapie iets voor u zou kunnen betekenen. Verder wordt duidelijk wat uw hulpvraag is en welke doelstelling u kunt bereiken. Als we overeenkomen starten we een traject op. Belangrijk is dat het klikt en dat u zich op uw gemak voelt om met mij aan de slag te gaan. De verkenning is wederzijds. Het kan zijn dat een probleem buiten mijn competentie valt, of dat een andere specialist beter op zijn plaats is. Dan zal ik u doorverwijzen.

In overleg bepalen we de hoeveelheid en frequentie van de sessies, afhankelijk van de aard van uw problemen, wensen en uw behoefte. De frequentie kan in de loop van het traject veranderen. De sessies duren in principe een uur.
Het is ook mogelijk om in een groep dans- en bewegingstherapie te volgen. Zie hieronder.

Wat zijn de kosten van een individuele therapiesessie?

Mijn tarief voor dans- en bewegingstherapie is 60,- euro per uur. Zowel voor een intakegesprek als een therapiesessie (à 1 uur). Prijzen zijn inclusief BTW en verslaglegging. Er zijn mogelijkheden voor vergoeding. 

Sinds 2006 valt Dans- en bewegingstherapie onder de Federatie Vaktherapeutische beroepen (FVB). De FVB is de overkoepelende organisatie van de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT), maar ook voor Beeldende therapie, Dramatherapie, Muziektherapie en Psychomototische Therapie. Voor meer informatie over de danstherapie kunt u ook kijken op www.vaktherapie.nl of rechtstreeks bij de Nederlandse Vereniging voor Danstherapie: www.nvdat.nl.

Is het mogelijk dans- en bewegingstherapie in een groep te volgen?                               

Jazeker, met allerlei oefeningen gaan we terug in contact met uw lichaam, 'uw thuis'. Hiervoor gebruiken we oefeningen uit de bio-energetica, ademoefeningen, actieve meditatie en danstherapie.  Er is muziek als ondersteuning. Door het contact met anderen in de groep kun u uw zelfkennis verdiepen. Deze cursus geeft plezier, ontspanning en bewustwording.

SoulDance
Met de cursus SoulDance kunt u o.a.:

  • in beweging komen en werken aan uw gezondheid
  • (opnieuw) genieten van uw beweging
  • ontspannen en tot rust komen
  • aandacht hebben voor uzelf en uw lichamelijke en emotionele impulsen en gedachten
  • bewust worden van wat in u leeft en hier bewust mee om leren gaan
  • zelfvertrouwen ervaren en bevorderen
  • een negatieve spiraal van depressieve gevoelens doorbreken
  • klachten verminderen
  • sociale vaardigheden verder ontwikkelen
  • nieuw perspectief op de toekomst ontwikkelen
  • levensvreugde ervaren

U hoeft niet te kunnen dansen, alleen zin hebben om te bewegen. Niets moet. Dans, beweging en muziek staan centraal. We dansen op blote voeten, sokken of slofjes. Neem warme kleding of een dekentje mee, zodat u niet afkoelt.

Er is op dit moment geen workshop gepland, maar u kunt Dans- en Bewegingstherapie wel individueel bij mij beoefenen. 
Geef ook graag aan dat u interesse hebt in een cursus of workshop. Bij voldoende interesse kan ik een groep starten.

SoulDance op maat

Het is mogelijk om een workshop te geven op maat. Aangepast aan de wensen van u, uw groep, uw werkomgeving. Het thema hierbij kan zijn: teambuilding, energizing, ontspanning, zingeving, het vieren van een speciale gelegenheid etc.  Elke doelgroep is mogelijk, ook kinderen. Ook hierbij staat dans, beweging en muziek centraal. 

AUTHENTIC Movement

Een bijzondere werkvorm is Authentic Movement:

  • jezelf (her)ontdekken vanuit uw lichaamsimpulsen, uw beleving en uw verbeelding
  • innerlijk luisteren, met uw aandacht in het nu, zonder iets te veroordelen

Meer informatie over Authentic Movement

 
 

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Forgot your password? |  Forgot your username?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×